Numer EC


Numer EC w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Numer EC – numer przypisany każdemu enzymowi według zasad klasyfikacji opracowanej w 1984 roku przez Komitet Nazewnictwa (ang. Nomenclature Committee) Międzynarodowej Unii Biochemii i Biologii Molekularnej (ang. International Union of Biochemistry). Numery EC Enzyme Commission (Komisja Enzymatyczna) lub Enzyme Catalogue dzielą wszystkie enzymy na sześć głównych grup ze względu na typ katalizowanej reakcji. Komisja Enzymatyczna przypisała każdemu enzymowi zarekomendowaną nazwę i czteroczęściowy rozróżnialny numer o strukturze XX.XX.XX.XX

  • Pierwsza liczba (1-6) oznaczają klasę enzymu.
  • Druga liczba reprezentuje podklasę enzymu.
  • Trzecia liczba określa podpodklasę enzymu.
  • Czwarta liczba wskazuje, jakie miejsce zajmuje enzym w swojej podpodklasie.

Przykład: EC 1.1.1.1 oznacza dehydrogenazę alkoholową

Spis treści

Kody EC najwyższego poziomu[1][2] | edytuj kod

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. G.P. Moss: Recommendations of the Nomenclature Committee. [dostęp 2006-03-14].
  2. Keith Tipton: Translocases (EC 7): A new EC Class. August 2018. [dostęp 2019-05-04].

Linki zewnętrzne | edytuj kod


Na podstawie artykułu: "Numer EC" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy