OAA


Kwas szczawiooctowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z OAA) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Uwaga

Kwas szczawiowooctowyorganiczny związek chemiczny z grupy dikarboksylowych ketokwasów, jeden ze składników zapoczątkowujących cykl kwasu cytrynowego – drugim jest acetylo-CoA.

Kwas szczawiowooctowy może być wytwarzany z kwasu pirogronowego dzięki zdolności asymilowania dwutlenku węgla przez tkanki zwierzęce. Reakcja jest katalizowana przez enzym karboksylazę pirogronianową występującą u większości zwierząt w mitochondriach wątroby:

C
3H
4O
3 + CO
2 → C
4H
4O
5

W organizmach żywych występuje w formie zjonizowanej jako szczawiooctan.

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d e Kwas szczawiooctowy (nr O4126) – karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich (Merck KGaA) na obszar Polski. [dostęp 2020-01-16]. (przeczytaj, jeśli nie wyświetla się prawidłowa wersja karty charakterystyki)
  2. Kwas szczawiooctowy (nr O4126) (ang.) – karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich (Merck KGaA) na obszar Stanów Zjednoczonych. [dostęp 2012-03-06]. (przeczytaj, jeśli nie wyświetla się prawidłowa wersja karty charakterystyki)
Na podstawie artykułu: "OAA" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy