Osetnik zwyczajny


Osetnik zwyczajny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Osetnik zwyczajny, osetnik[4] (Carduelis citrinella) – gatunek niewielkiego ptaka z rodziny łuszczakowatych (Fringillidae), zamieszkujący wyspowo Półwysep Iberyjski, Alpy, Korsykę i Sardynię. Osiadły, odbywa jedynie wędrówki między poszczególnymi piętrami gór. W Polsce odnotowany tylko 3 razy: w 1975 r. we Wrocławiu, w 2001 r. w okolicach Kielc[5] oraz na Hali Gąsienicowej w Tatrach 27 maja 2016 r.[6]

Spis treści

Charakterystyka | edytuj kod

Jaja osetnika
Cechy gatunku
Upierzenie samca gładkie, bez kreskowania. Wierzch głowy, boki szyi i kark szare, wierzch ciała zielonożółty. Skrzydła ciemne z dwiema żółtymi pręgami, brzuch jasnożółty. Samica i młode bledsze, o delikatnym, podłużnym kreskowaniu.
Wymiary średnie
długość ciała ok. 12 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 22 cm
Biotop
Lasy iglaste na obszarach górskich i alpejskie łąki.
Gniazdo
Na drzewach iglastych.
Jaja
Składa 3–5 jaj.
Wysiadywanie
Trwa 12 do 14 dni, pisklęta opuszczają gniazdo po około 18 dniach.
Pożywienie
Nasiona.

Ochrona | edytuj kod

Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową[7].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Carduelis citrinella, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Citril Finch (Carduelis citrinella) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [dostęp 2013-02-23].
  3. BirdLife International 2015, Carduelis citrinella, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015-4 [dostęp 2015-12-10]  (ang.).
  4. Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek, M. Kuziemko: Plemię: Carduelini Vigors, 1825 (wersja: 2019-05-02). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2019-09-23].
  5. Ludwik Tomiałojć, Tadeusz Stawarczyk: Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. Wrocław: PTPP "pro Natura", 2003, s. 745. ISBN 83-919626-1-X.
  6. Tomasz Krzyśków. „Ptaki Polski”. 42 (2/2016), s. 4. Agencja Wydawniczo-Fotograficzna "Aves" (pol.). 
  7. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt (Dz.U. z 2016 r. poz. 2183)

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Osetnik zwyczajny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy