Oxynotus bruniensis


Oxynotus bruniensis w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Oxynotus bruniensisgatunek drapieżnych, morskich rekinów z rodziny brązoszowatych (Oxynotidae).

Opis

Bardzo nietypowy, jak na rekina, kształt ciała – bardzo wysoki, w przekroju poprzecznym trójkątny z krótkim ogonem i płetwą ogonową dużą, ale niepodzieloną na płaty dolny i górny, w praktyce jednorodną. Dwie duże i wysokie płetwy grzbietowe, tylna mniejsza od przedniej, obie z kolcami, płetwa odbytowa nie występuje, płetwy piersiowe duże. Oczy duże, głowa krótka, usta małe. Barwa szaro-brązowa. Brzegi płetw białe. Na brzuchu listwa skórna. Skóra bardzo szorstka dzięki licznym zębom skórnym (plakoidalnym).

Rozmiary

Samice do 73 cm; samce do 60 cm; dymorfizm płciowy pod względem wielkości dość wyraźny.

Występowanie

Wody przybrzeżne, denne południowej Australii i całej Nowej Zelandii.

Pokarm

Bentoniczne bezkręgowce, raczej nie poluje na ryby.

Środowisko

Morskie wody przybrzeżne, głębokości od 50 do 500 m.

Rozmnażanie

Jajożyworodne, samica rodzi do siedmiu młodych.

Ataki na ludzi

Nie atakuje.

Przypisy | edytuj kod

  1. Oxynotus bruniensis, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Oxynotus bruniensis. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).

Bibliografia | edytuj kod

  1. Leonardo Compagno et al, 1999. Rekiny. Cibet.
  2. Oxynotus bruniensis, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online] [dostęp 2009-01-25]  (ang.).
Na podstawie artykułu: "Oxynotus bruniensis" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy