Pasta krewetkowa


Pasta krewetkowa w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Pasta krewetkowa suszona na słońcu w Hongkongu Bloki ciemnej pasty krewetkowej

Pasta krewetkowa (taj. กะปิ kapi, malajski: belacan, indonez. terasi, hokkien: hae ho) – popularny składnik kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej.

Spis treści

Charakterystyka | edytuj kod

Pastę krewetkową sporządza się ze sfermentowanych mielonych krewetek, suszonych na słońcu. Może przybierać różne formy[1]: od bladego płynnego sosu (Hongkong i Wietnam) do twardych bloków w kolorze czekoladowym (Tajlandia). Malajsko-indonezyjska odmiana produkowana jest nie z krewetek, a z kryla.

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Baliguide.com: The Food of Bali - Trasi, Dried Shrimp Paste

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Pasta krewetkowa" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy