Pieczarka liliowoczerwonawa


Pieczarka liliowoczerwonawa w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Pieczarka liliowoczerwonawa (Agaricus porphyrizon P.D. Orton) – gatunek grzybów z rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae)[1].

Spis treści

Systematyka i nazewnictwo | edytuj kod

Pozycja w klasyfikacji według Index Fungorum: Agaricus, Agaricaceae, Agaricales, Agaricomycetidae, Agaricomycetes, Agaricomycotina, Basidiomycota, Fungi[1].

Synonimy[2]:

  • Agaricus arvensis var. purpurascens Cooke 1885
  • Agaricus porphyrizon var. cookei Bon & Grilli 1986
  • Agaricus porphyrizon P.D. Orton 1960 var. porphyrizon
  • Agaricus purpurascens (Cooke) Pilát 1951
  • Psalliota arvensis var. purpurascens (Cooke) W.G. Sm. 1910
  • Psalliota purpurascens (Cooke) F.H. Møller 1952

Nazwę polską zaproponował Władysław Wojewoda w 2003 r.[3].

Morfologia | edytuj kod

Kapelusz

Mięsisty, o średnicy 4–8 cm, początkowo półkulisty, później łukowaty, w końcu płaski, czasami na środku wklęsły. Powierzchnia pokryta łuskami i włókienkami, u młodych owocników brudnomiedzianoczerwona, różowobrązowa lub purpurowa, u starszych wyblakła. Środek kapelusza ciemniejszy[4].

Blaszki

Szerokie, wolne. Tylko u bardzo młodych okazów białe, szybko stają się siworóżowe, potem coraz ciemniejsze, w końcu purpurowoczarne[4].

Trzon

O wysokości 3–7 cm i grubości 0,5–1 cm, cylindryczny, u podstawy pałkowato rozszerzony, u młodych owocników pełny, u starszych pusty. Łatwo wyłamuje się. Posiada trwały pierścień. Powierzchnia pod pierścieniem podłużnie włókienkowata i biaława, u starszych owocników żółknąca[4].

Miąższ

Miąższ białawy, po uszkodzeniu żółknący. Brak wyraźnego smaku. Zapach słaby, migdałowy[4].

Cechy mikroskopowe

Wysyp zarodników ciemnobrązowy. Zarodniki jajowate, gładkie, jednokomórkowe, o rozmiarach 5–6 × 3–4 µm. Podstawki maczugowate o rozmiarach 18–28 × 6–8 μm, 4-sterygmowe. Sterygmy o rozmiarach 2–3 μm. Cheilocystydy owalne, o rozmiarach 13–30 × 8–18 μm[5].

Występowanie i siedlisko | edytuj kod

Pieczarka liliowoczerwonawa znana jest tylko w Europie i Argentynie[6]. W piśmiennictwie naukowym na terenie Polski do 2003 r. podano tylko 2 stanowiska[3].

Saprotrof rosnący w parkach, ogrodach, liściastych lasach[5].

Gatunki podobne | edytuj kod

  • pieczarka leśna (Agaricus sylvaticus), ale nie ma migdałowego zapachu i nie przebarwia się na żółto[5].
  • pieczarka purpurowa (Agaricus dulcidulus). Ma bardziej jasnopurpurowy i bardziej włóknisty, a mniej łuskowaty kapelusz[4].
  • pieczarka winnoczerwona (Agaricus semotus). Tylko na środku kapelusza posiada fioletowoczerwonawe, łuskowate włókienka[4].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Index Fungorum (ang.). [dostęp 2017-01-03].
  2. Species Fungorum (ang.). [dostęp 2017-11-03].
  3. a b Władysław Wojewoda: Checklist of Polish Larger Basidiomycetes. Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski. Kraków: W. Szafer Institute of Botany, Polish Academy of Sciences, 2003. ISBN 83-89648-09-1.
  4. a b c d e f Pavol Škubla: Wielki atlas grzybów. Poznań: Elipsa, 2007. ISBN 978-83-245-9550-1.
  5. a b c A.M.I.M.T. Agaricus porphyrizon P.D. Orton. [dostęp 2017-11-03].
  6. Discover Life Maps. [dostęp 2017-01-03].
Na podstawie artykułu: "Pieczarka liliowoczerwonawa" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy