Pieczarka liliowoczerwonawa w encyklopedii
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwaniaPieczarka liliowoczerwonawa (Agaricus porphyrizon P.D. Orton) – gatunek grzybów z rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae)[1].
Spis treści
Systematyka i nazewnictwo | edytuj kod
Pozycja w klasyfikacji według Index Fungorum: Agaricus, Agaricaceae, Agaricales, Agaricomycetidae, Agaricomycetes, Agaricomycotina, Basidiomycota, Fungi[1].
- Agaricus arvensis var. purpurascens Cooke 1885
- Agaricus porphyrizon var. cookei Bon & Grilli 1986
- Agaricus porphyrizon P.D. Orton 1960 var. porphyrizon
- Agaricus purpurascens (Cooke) Pilát 1951
- Psalliota arvensis var. purpurascens (Cooke) W.G. Sm. 1910
- Psalliota purpurascens (Cooke) F.H. Møller 1952
Nazwę polską zaproponował Władysław Wojewoda w 2003 r.[3].
Morfologia | edytuj kod
Mięsisty, o średnicy 4–8 cm, początkowo półkulisty, później łukowaty, w końcu płaski, czasami na środku wklęsły. Powierzchnia pokryta łuskami i włókienkami, u młodych owocników brudnomiedzianoczerwona, różowobrązowa lub purpurowa, u starszych wyblakła. Środek kapelusza ciemniejszy[4].
Szerokie, wolne. Tylko u bardzo młodych okazów białe, szybko stają się siworóżowe, potem coraz ciemniejsze, w końcu purpurowoczarne[4].
O wysokości 3–7 cm i grubości 0,5–1 cm, cylindryczny, u podstawy pałkowato rozszerzony, u młodych owocników pełny, u starszych pusty. Łatwo wyłamuje się. Posiada trwały pierścień. Powierzchnia pod pierścieniem podłużnie włókienkowata i biaława, u starszych owocników żółknąca[4].
Miąższ białawy, po uszkodzeniu żółknący. Brak wyraźnego smaku. Zapach słaby, migdałowy[4].
Wysyp zarodników ciemnobrązowy. Zarodniki jajowate, gładkie, jednokomórkowe, o rozmiarach 5–6 × 3–4 µm. Podstawki maczugowate o rozmiarach 18–28 × 6–8 μm, 4-sterygmowe. Sterygmy o rozmiarach 2–3 μm. Cheilocystydy owalne, o rozmiarach 13–30 × 8–18 μm[5].
Występowanie i siedlisko | edytuj kod
Pieczarka liliowoczerwonawa znana jest tylko w Europie i Argentynie[6]. W piśmiennictwie naukowym na terenie Polski do 2003 r. podano tylko 2 stanowiska[3].
Saprotrof rosnący w parkach, ogrodach, liściastych lasach[5].
Gatunki podobne | edytuj kod
- pieczarka leśna (Agaricus sylvaticus), ale nie ma migdałowego zapachu i nie przebarwia się na żółto[5].
- pieczarka purpurowa (Agaricus dulcidulus). Ma bardziej jasnopurpurowy i bardziej włóknisty, a mniej łuskowaty kapelusz[4].
- pieczarka winnoczerwona (Agaricus semotus). Tylko na środku kapelusza posiada fioletowoczerwonawe, łuskowate włókienka[4].
Przypisy | edytuj kod
- ↑ a b Index Fungorum (ang.). [dostęp 2017-01-03].
- ↑ Species Fungorum (ang.). [dostęp 2017-11-03].
- ↑ a b Władysław Wojewoda: Checklist of Polish Larger Basidiomycetes. Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski. Kraków: W. Szafer Institute of Botany, Polish Academy of Sciences, 2003. ISBN 83-89648-09-1.
- ↑ a b c d e f Pavol Škubla: Wielki atlas grzybów. Poznań: Elipsa, 2007. ISBN 978-83-245-9550-1.
- ↑ a b c A.M.I.M.T. Agaricus porphyrizon P.D. Orton. [dostęp 2017-11-03].
- ↑ Discover Life Maps. [dostęp 2017-01-03].
OryginałEdytujHistoria i autorzy
