Pomarea


Pomarea w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Pomarea – rodzaj ptaka z rodziny monarek (Monarchidae).

Występowanie | edytuj kod

Rodzaj obejmuje gatunki występujące na wyspach południowego Oceanu Spokojnego[3].

Morfologia | edytuj kod

Długość ciała 14-19 cm, masa ciała 22-40 g[4].

Systematyka | edytuj kod

Etymologia | edytuj kod

Nazwa rodzajowa pochodzi od epitetu gatunkowego Muscicapa pomarea Garnot, 1828 (Tū Tūnuiēaiteatua Pōmare II (1774–1821), król Tahiti, panował w latach 1803-1808, 1815-1821)[5].

Gatunek typowy | edytuj kod

Muscicapa nigra Sparrman

Podział systematyczny | edytuj kod

Do rodzaju należą następujące gatunki[6]:

Przypisy | edytuj kod

  1. Pomarea, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. C.L. Bonaparte. Notes sur les Collections rapportées en 1853, par M.A. Delattre, de son vojage en Californie et dans le Nicaragua. „Comptes Rendus Hebdomadaires des Séances de l'Académie des Sciences”. 38, s. 650, 1854 (fr.). 
  3. F. Gill, D. Donsker: Monarchs (ang.). IOC World Bird List: Version 5.4. [dostęp 2015-11-10].
  4. B. Coates, G. Dutson, Ch. Filardi, P. Clement, P. Gregory, K. Moeliker: Family Monarchidae (Monarch-flycatchers). W: J. del Hoyo, A. Elliott, D.A. Christie: Handbook of the Birds of the World. Cz. 11: Old World Flycatchers to Old World Warblers. Barcelona: Lynx Edicions, 2006, s. 297-299. ISBN 84-96553-06-X. (ang.)
  5. J.A. Jobling: Key to Scientific Names in Ornithology. W: J. del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal, D.A. Christie, E. de Juana (red.): Handbook of the Birds of the World Alive. Barcelona: Lynx Edicions, 2014. [dostęp 2015-11-10]. (ang.)
  6. P. Mielczarek, M. Kuziemko: Rodzina: Monarchidae Bonaparte, 1854 - monarki - Monarchs (wersja: 2015-10-31). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2015-11-10].
  7. a b c d Alice Cibois, Jean-Claude Thibualt, Eric Pasquet. Biogeography of Eastern Polynesian Monarchs (Pomarea): an endemic genus close to extinction. „Condor”. 106, s. 837-851, 2004 (ang.). 
  8. BirdLife International 2012, Pomarea pomarea, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015-3 [dostęp 2015-11-10]  (ang.).
  9. BirdLife International 2012, Pomarea fluxa, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015-3 [dostęp 2015-11-10]  (ang.).
  10. BirdLife International 2012, Pomarea nukuhivae, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015-3 [dostęp 2015-11-10]  (ang.).
  11. BirdLife International 2013, Pomarea mira, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015-3 [dostęp 2015-11-10]  (ang.).
Na podstawie artykułu: "Pomarea" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy