Pteropus mariannus


Rudawka mariańska w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Pteropus mariannus) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Rudawka mariańska[3] (Pteropus mariannus) - gatunek owocożernego nietoperza z rodziny rudawkowatych (Pteropodidae) występującego na wyspie Guam. Liczebność kolonii tego zwierzęcia znacznie się zmniejszyła w ostatnich latach. Mięso tych rudawek (w języku czamorro określanych fanihi) stanowi element miejscowej kuchni, co wiązane jest z rzadką neurologiczną chorobą występującą w drugiej połowie XX wieku na Guam, lytico-bodig.

Przypisy | edytuj kod

  1. Pteropus mariannus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Allison, A., Bonaccorso, F., Helgen, K. & James, R. 2008, Pteropus mariannus, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015.2 [dostęp 2015-08-26]  (ang.).
  3. Nazwa polska za: Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 85. ISBN 978-83-88147-15-9.
Na podstawie artykułu: "Pteropus mariannus" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy