Ryzosfera


Ryzosfera w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Schemat ryzosfery[1]. A=Ameba; BL=Bakterie ograniczone źródłem energii; BU=Bakterie nieograniczone źródłem energii; RC=Strefa podwyższonego stężenia związków węgla pochodzących z korzenia; SR= Obumarłe komórki włośników; F=Strzępka grzyba; N=Nicienie.

Ryzosfera – przestrzeń obejmująca powierzchnię korzenia, otaczającą go glebę oraz komórki kory. Jest to strefa intensywnej działalności mikrobiologicznej i relacji między rośliną, glebą a mikroorganizmami. Różni się składem od innych części gleby i wpływa na obieg azotu. Stymuluje rozwój bakterii, zarówno pod względem ilości, jak i zróżnicowania, natomiast wpływa ograniczająco na zróżnicowanie grzybów[1]. W ryzosferze obserwuje się znacznie wyższą zawartość substratów pierwotnych, które dostarczane są  przez wydzieliny korzeniowe. Zaobserwować tu można zwiększone tempo bioremediacji organicznych zanieczyszczeń[2].

Spis treści

Ryzodepozycja | edytuj kod

Ryzodepozycja jest to uwalnianie lub utrata związków (ryzodepozytów) z korzeni roślin do otaczającego środowiska glebowego – ryzosfery. Ryzodepozycja napędza interakcje między roślinami, glebą i populacjami drobnoustrojów, kontroluje wiele ekologicznych funkcji gleby, w tym dostępność i mobilizację składników odżywczych, tworzenie agregatów glebowych oraz sekwestrację węgla[3].

Ryzodepozyty | edytuj kod

Ryzodepozyty są to uwalniane przez rośliny związki, które stanowią łatwo przyswajalne substraty. Obecność tych substancji wzmaga kometaboliczne przekształcanie zanieczyszczenia przez mikroorganizmy zasiedlające ryzosferę[4]. Ryzodepozyty obejmują komórki nasady korzeniowej, lizaty, wydzieliny, wysięki korzeniowe oraz śluz. Ilość wydzielanych substancji (ryzodepozytów) zależy w dużym stopniu od wieku rośliny, największa jest u szybko rosnących, młodych roślin, w najbardziej aktywnej części korzenia, pomiędzy wierzchołkiem a strefą włośnikową.

Ryzodepozyty znajdujące się w pobliży wierzchołka korzenia bądź też jego nasady stanowią od 2-12% całkowitego osadzenia kłącza u rosnących korzeni[5].

Wybrane związki organiczne wydzielane przez korzenie roślin | edytuj kod

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Bhoopander Giri, Pham Huong Giang, Rina Kumari, Ram Prasad and Ajit Varma: Microbial Diversity in Soils. W: Microorganisms in Soils: Roles in Genesis and Functions. 2005, s. 36-37, seria: Soil Biology, wolumin 3, Część I. DOI: 10.1007/3-540-26609-7_2.Sprawdź autora rozdziału:1.
  2. Mohammad K.M.K. Hassan Mohammad K.M.K., John A.J.A. McInroy John A.J.A., Joseph W.J.W. Kloepper Joseph W.J.W., The Interactions of Rhizodeposits with Plant Growth-Promoting Rhizobacteria in the Rhizosphere: A Review, „Agriculture”, 9 (7), 2019, s. 142, DOI10.3390/agriculture9070142, ISSN 2077-0472 [dostęp 2020-01-26]  (ang.).
  3. Paul G.P.G. Dennis Paul G.P.G., Anthony J.A.J. Miller Anthony J.A.J., Penny R.P.R. Hirsch Penny R.P.R., Are root exudates more important than other sources of rhizodeposits in structuring rhizosphere bacterial communities?: Root exudates and rhizosphere bacteria, „FEMS Microbiology Ecology”, 72 (3), 2010, s. 313–327, DOI10.1111/j.1574-6941.2010.00860.x [dostęp 2020-01-26]  (ang.).
  4. StanisławS. Baran StanisławS., Elżbieta JoannaE.J. Bielińska Elżbieta JoannaE.J., GrażynaG. Żukowska GrażynaG., Wpływ kompostów osadowo-popiołowych na aktywność enzymatyczną gleb wytworzonych na terenie po eksploatacji złóż siarki, 2009 .
  5. BeataB. Klimek BeataB. i inni, Czy istnieje związek między bioróżnorodnością roślin i mikroorganizmów glebowych?, 2010 .
  6. Paul G.P.G. Dennis Paul G.P.G., Anthony J.A.J. Miller Anthony J.A.J., Penny R.P.R. Hirsch Penny R.P.R., Are root exudates more important than other sources of rhizodeposits in structuring rhizosphere bacterial communities?: Root exudates and rhizosphere bacteria, „FEMS Microbiology Ecology”, 72 (3), 2010, s. 313–327, DOI10.1111/j.1574-6941.2010.00860.x [dostęp 2020-01-26]  (ang.).
Na podstawie artykułu: "Ryzosfera" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy