Słodycze


Słodycze w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Słodycze – trwałe wyroby cukiernicze, charakteryzujące się głównie słodkim smakiem oraz wysoką zawartością cukrów[1].

Są to zwykle produkty o stałej konsystencji, produkowane z cukru (lub słodzików) z dodatkiem mleka, wody, kakao, wiórków kokosowych i bakalii. Słodycze są najczęściej sztucznie aromatyzowane i sztucznie koloryzowane różnymi barwnikami spożywczymi. Słodycze spożywane są zazwyczaj między głównymi posiłkami.

Do słodyczy zalicza się m.in:


Przypisy | edytuj kod

  1. Definition of SWEET, www.merriam-webster.com [dostęp 2020-01-05]  (ang.).
Kontrola autorytatywna (żywność):
Na podstawie artykułu: "Słodycze" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy