Serratia


Serratia w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Serratia – rodzaj taksonomiczny z rodziny Yersiniaceae. Zalicza się do nich gramujemne i nieprzetrwalnikujące pałeczki.

Spis treści

Budowa | edytuj kod

Długość komórek zawiera się w przedziale 1-5 μm[1].

Właściwości metaboliczne | edytuj kod

Profil oddechowy | edytuj kod

Bakterie z rodzaju Serratia są względnymi tlenowcami[1].

Produkcja enzymów | edytuj kod

Cechą odróżniającą Serratia od innych przedstawicieli Yersiniaceae jest zdolność do produkcji 3 enzymów[1]:

  • DNazy NucA
  • lipazy
  • żelatynazy (serralizyny)

Znaczenie dla człowieka | edytuj kod

Wielu przedstawicieli bakterii z rodzaju Serratia jest patogenami oportunistycznymi człowieka. Do infekcji człowieka bakteriami Serratia dochodzi przeważnie w szpitalach. Bakterie te zdolne są do tworzenia biofilmów. Umożliwia to niektórym gatunkom kolonizację dróg oddechowych, cewki moczowej oraz przewodu pokarmowego osób dorosłych[2].

Przedstawiciele | edytuj kod

Do rodzaju Serratia zaliczamy następujące gatunki[1]:

Bakteriofagi infekujące Serratia | edytuj kod

Do bakteriofagów infekujących przedstawicieli z rodzaju Serratia zaliczamy następujące gatunki[3]:

Bibliografia | edytuj kod

  • Jerzy Kamiński: Wstępna charakterystyka bakteriofaga Serratia φOS10. Warszawa: Uniwersytet Warszawski, 2019-10-24.

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d Kamiński 2019 ↓, s. 31.
  2. Kamiński 2019 ↓, s. 32.
  3. Kamiński 2019 ↓, s. 32-33.
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Serratia" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy