Srebrzanka modrodzioba


Srebrzanka modrodzioba w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Srebrzanka modrodzioba[4] (Spatula versicolor) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny kaczkowatych (Anatidae).

Występowanie | edytuj kod

Południowa Ameryka Południowa[5].

Systematyka | edytuj kod

Zaliczany wcześniej do tego gatunku, podgatunek puna, obecnie traktowany jest jako odrębny taksonsrebrzanka andyjska (Spatula puna)[5][6][4][7]. Wyróżniono dwa podgatunki S. versicolor[5]:

  • S. versicolor versicolor – środkowe Chile do południowej Brazylii i południowej Argentyny.
  • S. versicolor fretensis – południowe Chile i południowa Argentyna, Falklandy.

Morfologia | edytuj kod

Długość ciała 38–43 cm, długość skrzydła 18,3–20,5 cm, masa ciała samców 442–473 g, samic 373 g[2]. Obie płci podobnie ubarwione. Dziób długi, niebieski, u nasady żółty. Czapeczka ciemna, boki głowy kremowe. Tułów ciemny, z jasnymi obrzeżeniami piór. Kuper prążkowany, lusterko zielone, biało obrzeżone.

Jaja

Ekologia | edytuj kod

Ptak ten zasiedla płytkie jeziora, bagna i słodkowodne baseny[2]. Częściowo wędrowny. Żywi się nasionami i wegetatywnymi częściami roślin wodnych, trawami i turzycami[2]. Poluje też na bezkręgowce wodne (a także na larwy owadów, mięczaki i skorupiaki), pluskając na powierzchni, zanurzając głowę i stając pionowo w płytkich wodach, czasami również nurkuje[2]. Sezon godowy na południu przypada głównie na październik-listopad, w Peru na wrzesień-marzec. Samce w pewnym stopniu są poligamiczne, zmuszając inne samice do kopulacji, ale zakres takiego zachowania nie jest dobrze znany, a przynajmniej niektóre pary są monogamiczne[8]. Gniazduje w pojedynczych parach lub luźnych grupach; gniazda zbudowane są na ziemi wśród roślinności[2]. Samica składa 6–10 (średnio 8) jaj, wielkości 47–51,8 mm x 32,6–36,8 mm o masie 26–38 g[2]. Jaja wysiaduje wyłącznie samica przez 25–26 dni[2][8]. Średnia masa wylęgniętych młodych to 18 g[2]. Brak danych na temat wychowu młodych, ale samice opiekują i bronią swojego potomstwa[8]. Dojrzałość płciową młode osiągają prawdopodobnie około pierwszego roku życia[8].

Status i ochrona | edytuj kod

W Czerwonej księdze gatunków zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody został zaliczony do kategorii LC (najmniejszej troski)[3]. Gatunek pospolity i jako całość populacji nie jest zagrożony[2]. Wielkość populacji oszacowana w 2000 roku wyniosła 25 000–100 000[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Anas versicolor, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.) [dostęp 2014-02-09]
  2. a b c d e f g h i j k Carboneras 1992 ↓, s. 611.
  3. a b BirdLife International 2016, Spatula versicolor, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2016 [online], wersja 2019-2 [dostęp 2019-11-11]  (ang.).
  4. a b Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Plemię: Anatini Leach, 1820 (wersja: 2020-01-10). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-07-28].
  5. a b c Frank Gill, David Donsker (red.): Screamers, ducks, geese, swans (ang.). IOC World Bird List: Version 9.2. [dostęp 2019-11-11].
  6. E. C. Dickinson (Editor), J. V. Remsen Jr.: The Howard and Moore Complete Checklist of the Birds of the World. Cz. 1: Non-passerines. Eastbourne: Aves Press, 2013. ISBN 978-0-9568611-0-8. (ang.)
  7. Charles G. Sibley, Burt L. Monroe Jr.: Distribution and Taxonomy of Birds of the World. New Haven & Londyn: Yale University Press, 1990. ISBN 978-0-300-04969-5.
  8. a b c d Janet Kear: Ducks, Geese and Swans: General chapters, species accounts (Anhima to Salvadorina). Oxfor: Oxford University Press, 2005. ISBN 0-19-861008-4. (ang.)

Bibliografia | edytuj kod

  • Andrew Gosler: Atlas Ptaków Świata. Warszawa: MULTICO Oficyna Wydawnicza, 2000. ISBN 83-7073-059-0.
  • Carles Carboneras: Family Anatidae (Ducks, geese and Swans). W: Josep del Hoyo, Andrew Elliott, Jordi Sargatal: Handbook of the Birds of the World. Cz. 1: Ostrich to Ducks. Barcelona: Lynx Edicions, 1992. ISBN 84-87334-10-5. (ang.)

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Srebrzanka modrodzioba" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy