Substytuty cukru


Zamienniki cukru w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Substytuty cukru) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Zamienniki cukru, substytuty cukru, zastępniki cukru, zwyczajowo słodzikizwiązki chemiczne mające słodki smak i zastępujące cukier spożywczy[1][2]. Zalicza się do nich intensywnie słodkie środki słodzące (naturalne lub otrzymywane na drodze chemicznej) oraz naturalne cukrole.

Przy tym samym efekcie słodzącym mają niższą od cukru wartość energetyczną, więc stosowane są podczas odchudzania się. Ze względów medycznych mają również zastosowanie w cukrzycy. Zamienniki cukru nie są też fermentowane przez bakterie w jamie ustnej, dzięki czemu nie wywołują próchnicy zębów[3]. Ponadto używanie ich zamiast cukru obniża koszty produkcji żywności, zwłaszcza napojów.

Intensywne środki słodzące | edytuj kod

Bardzo intensywną słodycz wykazują niektóre substancje naturalne, na przykład taumatyna z owoców Thaumatococcus daniellii jest około 3500 razy słodsza od sacharozy. Jest ona znana od setek lat i dopuszczona do stosowania w żywności[4].

Większe znaczenie rynkowe mają jednak syntetyczne środki słodzące. Cechują się one słodkością setki razy większą od sacharozy, dzięki czemu można je stosować w bardzo małych ilościach. Pierwszym sztucznym środkiem słodzącym produkowanym na dużą skalę była sacharyna. Szczególnie duże znaczenie miała podczas wojen światowych z powodu braku naturalnego cukru. Do substancji najszerzej używanych na świecie należą aspartam i acesulfam K, oba około 200 razy słodsze od cukru[4].

Cukrole | edytuj kod

Słodkość cukroli jest nieco niższa (mannitolu około 40%) lub zbliżona (ksylitolu) do słodyczy sacharozy, lecz mają one niższą wartość energetyczną, gdyż są słabo wchłaniane przez układ pokarmowy. Występują naturalnie, jednak do celów przemysłowych są otrzymywane półsyntetycznie na drodze redukcji odpowiednich cukrów lub metodą fermentacji[3].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. słodziki, [w:] Encyklopedia PWN [online] [dostęp 2020-07-26] .
  2. Podręczny słownik chemiczny, RomualdR. Hassa (red.), JanuszJ. Mrzigod (red.), JanuszJ. Nowakowski (red.), Katowice: Videograf II, 2004, s. 386, ISBN 83-7183-240-0 .
  3. a b HubertH. Schiweck HubertH. i inni, Sugar Alcohols, [w:] Ullmann’s Encyclopedia of Industrial Chemistry, Weinheim: Wiley‐VCH, 2005, DOI10.1002/14356007.a25_413  (ang.).
  4. a b Gert-Wolfhard von RymonG.W.R. Lipinski Gert-Wolfhard von RymonG.W.R., Sweeteners, [w:] Ullmann’s Encyclopedia of Industrial Chemistry, Weinheim: Wiley‐VCH, 2005, DOI10.1002/14356007.a26_023  (ang.).

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Substytuty cukru" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy