Szakszuka


Szakszuka w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Szakszuka jest popularnym daniem na Bliskim Wschodzie[1].

Szakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) – danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, prawdopodobnie pochodzi z Tunezji albo Jemenu, składające się z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych kuminem, w których gotuje się jajka na patelni, przed podaniem posypuje się świeżą kolendrą[1][2].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b ClaudiaC. Roden ClaudiaC., The New Book of Middle Eastern Food, Knopf Doubleday Publishing Group, 24 grudnia 2008, ISBN 978-0-307-55856-5 [dostęp 2016-10-25]  (ang.).
  2. Szakszuka, www.maklowicz.pl [dostęp 2016-10-25] .
Na podstawie artykułu: "Szakszuka" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy