Tarta Bourdaloue


Tarta Bourdaloue w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Tarta Bourdaloue

Tarta Bourdaloue (fr. tarte Bourdaloue) – francuska tarta z gruszkami. Ten deser jest wariacją tarte amandine przyrządzanej na sposób amerykański; oba ciasta są podawane na ciepło.

Tarta Bourdaloue jest uznawana za typowy deser paryski, wymyślony tam około 1850 przez cukiernika mającego swoją pracownię na Rue Bourdaloue - stąd wzięła się nazwa ciasta.

Tarta składa się z ciasta kruchego, położonych na nim dużych kawałków gotowanej gruszki i masy migdałowej (frangipanu). Zazwyczaj posypywana jest kawałkami migdałów, innych orzechów lub makaroników[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. Tarte bourdaloue - recette de la tarte bourdaloue poires et amandes - Recette par Chef Simon, chefsimon.lemonde.fr [dostęp 2017-11-20]  (fr.).

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Tarta Bourdaloue" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy