UHT


UHT w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Linia do procesu UHT

UHT (ang. Ultra-high temperature processing) – sterylizacja produktów żywnościowych, polegająca na błyskawicznym, trwającym 2–10 sekund, podgrzaniu[1] do temperatury ponad 100 °C (135–150 °C dla mleka)[2] i równie błyskawicznym ochłodzeniu do temperatury pokojowej. Taka sterylizacja zabija florę bakteryjną, nie zmieniając walorów smakowych produktu[1].

Przy sterylizacji UHT niszczona jest jednak część wartościowych składników mleka, m.in. częściowej denaturacji ulegają białka serwatkowe, rozkładowi ulega 5-10% witamin, a laktoza ulega przekształceniu w laktulozę[3].

Proces stosowany był początkowo w mleczarstwie, obecnie stosuje się go w pełnej gamie produktów pakowanych aseptycznie systemem Tetra Pak.

Odmianą UHT jest sterylizacja błyskawiczna mleka, która polega na ogrzaniu mleka do temperatury 130-160 °C, w ciągu 1 sekundy, wprowadzoną bezpośrednio do mleka przegrzaną parą wodną, a następnie szybkim schłodzeniu.

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Mleczarenka, zawsze świeży nabiał – START, mleczarenka.pl [dostęp 2017-01-31]  (ang.).
  2. Najlepsze Dostępne Techniki (BAT) wytyczne dla branży mleczarskiej, Warszawa: Ministerstwo Środowiska, 2005 [dostęp 2016-07-16] [zarchiwizowane z adresu 2016-08-21] .
  3. ArteQ, Forum Mleczarskie: Mleko: Kraj mlekiem płynący, www.forummleczarskie.pl [dostęp 2017-01-31] .
Kontrola autorytatywna (proces technologiczny):
Na podstawie artykułu: "UHT" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy