Walabia bagienna


Walabia bagienna w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Walabia bagienna[3][4] (Wallabia bicolor) – gatunek ssaka z rodziny kangurowatych, jedyny gatunek z rodzaju walabia (Wallabia)[5][3].

Wygląd | edytuj kod

Długość ciała wynosi 66–84 cm, ogona 66–86 cm, masa 10–20 kg[6]. Samce są większe i cięższe od samic[6]. Ubarwienie od ciemnobrązowego do czarnego, spód jasnożółty do czerwonopomarańczowego. Na policzkach smugi jasnożółte do jasnobrązowych. Koniec ogona często biały. Nogi przednie są krótkie, maja pięć palców zakończonych pazurami. Nogi tylne są potężne, brak palucha, drugi i trzeci palec są małe i zrośnięte, czwarty palec jest najdłuższy, a piąty palec jest średniej długości. Wzór zębowy (3/1 0/0 2/2 4/4) typowy dla wszystkich kangurów.

Występowanie | edytuj kod

Wschodnie wybrzeże Australii, od półwyspu Jork do Australii Południowej[2][5]. Występują także na nowozelandzkiej wyspie Kawau.

Środowisko życia | edytuj kod

Obszary zadrzewione o gęstym podszyciu, widne lasy eukaliptusowe z gęstymi trawami i paprociami oraz wilgotnymi miejscami.

Tryb życia | edytuj kod

Żeruje nocą. Głównym pokarmem są byliny, rośliny uprawne, a także wiele roślin trujących dla człowieka. Rozmnażają się przez cały rok. Samica ma 4 sutki w dobrze rozwiniętej torbie, ale rodzi zwykle jedno młode. Ciąża trwa około 37 dni, a młode przebywa w torbie około 267 dni. Chociaż z powodu niszczenia gęstego podszytu liczebność Wallabia bicolor zmniejszyła się, ciągle należy do zwierząt pospolitych i szeroko rozpowszechnionych.

Przypisy | edytuj kod

  1. Wallabia bicolor, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b Wallabia bicolor. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. a b Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 297. ISBN 978-83-88147-15-9.
  4. E. Keller, prof. dr. J. H. Reichholf, G. Steinbach i inni: Leksykon zwierząt: Ssaki. Cz. 2. Warszawa: Horyzont, 2001, s. 47. ISBN 83-7227-614-5.
  5. a b Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Wallabia bicolor. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 25 sierpnia 2010]
  6. a b Jennifer Ellis: Wallabia bicolor. Animal Diversity Web. [dostęp 25 sierpnia 2010].
Na podstawie artykułu: "Walabia bagienna" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy