Tapir malajski


Tapir czaprakowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Tapir malajski) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Tapir czaprakowy[3], tapir malajski[4], tapir czaprakowaty[4] (Tapirus indicus) – gatunek ssaka z rodziny tapirowatych. Spotykany również pod nazwami tapir indyjski lub tapir azjatycki. Największy z czterech gatunków tapirów.

Tapir malajski zamieszkuje Mjanmę, Indochiny oraz Sumatrę.

Długość ciała: ok. 1,8 do 2,4 m, wysokość 90 do 107 cm, waży 250 do 320 kg. Samice są trochę większe od samców.

Szczególnie charakterystyczne jest umaszczenie tego gatunku:

  • głowa, szyja, kark, łopatki oraz 4 kończyny tapira są czarne
  • środkowa część tułowia jest jakby pokryta szarobiałym czaprakiem (stąd nazwa czaprakowy)

Są to doskonałe barwy ochronne.

W zoo hodowany w XIX w., rozmnaża się w takich warunkach od 1897, gdy uzyskano pierwszy na świecie poród we wrocławskim zoo.

Przypisy | edytuj kod

  1. Tapirus indicus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. C. Traeholt, W. Novarino, S. bin Saaban, N.M. Shwe, A. Lynam, Z. Zainuddin, B. Simpson & S. bin Mohd 2016, Tapirus indicus [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2017 [online], wersja 2016-3 [dostęp 2017-05-04]  (ang.).
  3. W. Cichocki, A. Ważna, J. Cichocki, E. Rajska-Jurgiel, A. Jasiński & W. Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 166. ISBN 978-83-88147-15-9. (pol. • ang.)
  4. a b K. Kowalski (red.nauk.), A. Krzanowski, H. Kubiak, B. Rzebik-Kowalska & L. Sych: Ssaki. Wyd. IV. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1991, s. 364, seria: Mały słownik zoologiczny. ISBN 83-214-0637-8.

Bibliografia | edytuj kod

  • L. Solski, 2008: Przewodnik Zoo Wrocław. (zoo i dymorfizm)
Na podstawie artykułu: "Tapir malajski" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy